In het kort

Graansilo interieur

 

 

 

 

 

 

>

In de graansilo te Groningen realiseerden Nederlandse en Portugese kunstenaars van 22 t/m 30 augustus een installatie gebaseerd op

• de Nederlands-Portugese dichtbundel Emparedada\Uit de muur van Joana Serrado

• het filosofisch essay Bouwen, wonen, denken (1951) van Martin Heidegger en

• de mystieke atmosfeer die hier door taal en ruimte wordt opgeroepen.

Joana Serrado won eind 2007 het Hendrik de Vriesstipendium met haar eerder genoemde dichtbundel, die op 23 maart 2009 werd gepubliceerd door uitgeverij Passage.

De installatie is samengesteld uit aspecten van architectuur, film, audiovisuele en houten objecten. 'De taal is het huis van het zijn', een uitspraak van Heidegger, werd het motto voor de inrichting van deze ruimte met zijn kathedraalachtige eigenschappen.

In de avonden waren er voorstellingen, workshops, voordrachten en gedachtenwisselingen gerelateerd aan de thematiek van de installatie.

Het project is nu afgerond. Graag laten wij hier impressies achter van een indrukwekkende week. Teksten van lezingen, foto’s van het hele proces, van de objecten en de hele installatie.

Graansilo

De Graansilo is een bouwwerk, waar in het verleden vele duizenden tonnen graan werden opgeslagen. Boven aan het plafond hangen nog de betonnen stalactieten, waaruit ooit de rijke oogst stroomde van het Groninger land.
Er heerst een haast kerkelijke atmosfeer, die talloze associaties mogelijk maakt.

>