Reacties

 

Inspirerend
Arie en Ay-Lan van Drongelen

Een verrassende avond; zowel installatie als lezingen waren van grote kwaliteit. De ruimte intiem en inspirerend voor een gesprek nadien. Zulke initiatieven zouden er meer moeten zijn.

 

Geëmparedeerd
Rikus van der Meer

Ik vond de installaties in die specifieke silo ambiance erg geslaagd; het boektafeltje, de sokkelautomaat, het trappenbed en de teksten prikkelden tot m’n verbeelding. De avond met eigentydse poezie en M.E.se zangkunst en de nagesprekken vond ik ook erg geslaagd! Ook de openstelling was prettig mee te beleven, toch goed om daarna nog ook zo’n soiree te hebben geemparadeerd.

 

Bevlogen
Johanna Schiltmans

Een bevlogen geheel, heel mooi, origineel, goed verzorgd, soms ontroerend. Ook mooi en zorgvuldig in de graansilo bij elkaar gebracht, compleet met uitnodigende catering! Ik vind het fantastisch hoe een aantal (jonge) kunstenaars het hebben aangedurfd om met elkaar een niet alledaags onderwerp aan te pakken, want er zit weinig opwindends in een poëtische zoektocht rond het 'wonen in de stilte, wonen in de klank, wonen in de taal'. Daarom vond ik het des te spannender en ben blij dat het zo'n mooi geheel is geworden. Voor mij was de Heyboerfilm het hoogtepunt.

 

Diversiteit
Cees Wagemans

Met veel genoegen heb ik een aantal onderdelen van het project Emparedada meegemaakt. De lokatie was uitgelezen, de installaties waren verzorgd, soms uniek, en met smaak bijeengebracht. De film over Anton Heyboer gaf een indringend beeld van de (gesloten) wereld van de kunstenaar. De vernissage (ik weet het, het is een belaste term, maar ik zou in dit verband geen andere weten) was afwisselend en van een verrassend niveau: mooie woorden, mooie gedichten als inleiding voor de komende dagen. Ik heb drie avonden bijgewoond: - de lezing van Joost van Baak en Hans Christiaan Klasema (Het huis in de Literatuur) was dankzij de bijdrage van de eerste spreker een memorabele avond (ik heb dus nog een notie in mijn hoofd zweven die ik aldaar heb opgedaan) - de poëzieavond met tweetalige dichters was boeiend door de diversiteit van de bijdragen. Het publiek kon participeren, en dat maakte het tot een levendige avond - de Hadewijchavond was de meest evenwichtige avond (van de avonden die ik bezocht heb): afwisselend poëzie en zang. Het was jammer (maar ik ben een neerlandicus in ruste) dat de bijzondere positie van Hadewijch (en voorgangsters) in de Westeuropese traditie van de mystiek nauwelijks werd toegelicht. Maar deze kritiek valt enkel te maken door het goede niveau van het gebodene: dan wil je méér. Het was, kortom, een geslaagd project.

 

Samengaan verschillende kunsten
Gonne Corsten

Wat vond ik het een mooi project!!! Allereerst het idee op die prachtige plek. Een samengaan van de verschillende kunsten. Van het ontroerende filmpje in de kelder tot het samenkomen met de dichters en de prachtige zang!!! Helemaal geslaagd.

 

Onderdompeling
Lilian Schrijvers

Door het totaal van het project werd elk onderdeel in zijn kwaliteit beter zichtbaar. En door al die verschillende onderdelen werd het totaalproject een rijke en boeiende ervaring. Het was een week van onderdompeling in taal, poezie en wonen. Het was wonen in klank, poezie en taal. De ruimte in de Graansilo werd een tweede woning, een pleisterplaats voor de geest. Ik heb genoten.

 

Diepgang
Annemarieke Millenaar - Maarten Robert

Wij vonden jullie project in zijn geheel erg geslaagd/mooi. De onderwerpen van wonen, cultuur en de vervreemding van beiden kreeg een mooie diepgang. De documentaire over Heyboer was top of de BILL. Carin, Je bent de enige die ik ken die het zo aandachtig en terughoudend kan neer zetten. Je moet hem in roulatie zien te krijgen.

 

Mooie balans
Robertine Romeny

Ik wilde jullie nog bedanken voor de mooie poëtische installatie die jullie in augustus hebben georganiseerd. Omdat ik in Amsterdam woon, kon ik helaas niet overal bij zijn. De avonden die ik heb meegemaakt, waren heel bijzonder. Ze hadden een mooie balans van poezie, beeld en muziek. Prettig was ook dat het publiek zelf mee kon doen, bijvoorbeeld met de kathedraalzang, waarbij we door samen te zingen een kathedraal van klanken bouwden. Het was een mooi verstild project dat in de stad een goede aanvulling bood op het Noorderzon festival. Ik hoop dat jullie ermee doorgaan en volgend jaar weer met zo'n interessant programma komen.

 

Bijna hemelse ervaring
Lia Jansen

Het interieur van de graansilo vond ik heel sfeervol. Het tentoongestelde is met wat uitleg aansprekend. Donderdagavond sprak mij van te voren al aan vanwege Rutger Kopland en andere dichters. De inhoud en het algemene idee erachter is mij een beetje ontgaan, omdat ik het niet helemaal heb kunnen volgen. Wellicht komt dit door de akoestiek en/of omdat ik niet goed meer hoor. Zaterdagavond had ik dat probleem niet. Het gesproken woord en de zang vloeiden moeiteloos in elkaar over, een bijna hemelse ervaring. De ruimte beneden vond ik knus en de documentaire van Carin Schripsema over Anton Heijboer verstild. Het geeft een ander beeld van Heijboer weer dan ik over de jaren heen van Heijboer heb gekregen.

 

Integriteit
R. Cramer

Een geweldige belevenis, de drie avonden dat ik geweest ben in het mooie gebouw. De formule sprak mij erg aan en is volgens mij ook volledig gelukt. Het geheel ademde integriteit en kunst! De dichters kwamen goed aan bod, de avond met Marjoleine de Vos was ook een groot succes. Onvergetelijk was het afdalen in de 'kelder' en daar een indringende docu te zien van C. Schripsema. Origineel het thema van de klompen! Bravo, zo moet het vooral doorgaan.

 

Poëtisch
Shanti ten Brink

Het ruimtelijk werk, de monumentale ruimte en Joana's poëzie leiden ertoe dat "poëtisch" voor mij de meest toepasselijke term is die ik de installatie kan geven en daarmee is het project mijns inziens geslaagd in zijn streven!

Automatiek

 

>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>